Dual-Boot instellen

Dual-Boot ofwel Windows en Linux naast elkaar op 1 harde-schijf.

Wil je Windows nog niet vervangen door Linux, dan kun je een dual-boot set-up overwegen, bij zo'n dual-boot installeer je Linux naast je bestaande Windows installatie en kies je tijdens het opstarten van de computer tussen Windows of Linux.

Persoonlijk ben ik hier geen fan van en er zijn tegenwoordig (als je een moderne krachtige computer hebt) alternatieven zoals "Virtual Machines" (KVM/QEMU, VirtualBox of VMWare om enkele te noemen). Maar dual-boot komt nog steeds voor en is initieel gemakkelijk in te stellen, maar het heeft toch enkele nadelen:
  1. Je moet de computer herstarten als je wil wisselen tussen Windows en Linux (bij moderne computers duurt zo'n herstart wel niet meer zo lang als vroeger).
  2. Windows kan standaard geen Linux bestandssystemen lezen (ext2, ext3, ext4, ReiserFS, btrfs, etc. etc.). Er zijn tools die toelaten om het ext2 en ext3 te lezen (ext4 misschien ook) maar deze werken niet altijd even goed, en schrijven kan niet. Maar omdat Windows deze niet kan lezen zal het aannemen dat het niet geformatteerd is, en voorstellen om de schijf te formatteren (met dataverlies tot gevolg).
  3. Linux kan standaard wél het NTFS (Windows NT en later) bestandssysteem lezen maar niet schrijven. Hiervoor kun je bij Debian wel snel een pakket installeren dat ook toelaat om te schrijven naar NTFS, maar dit is niet zonder risico.
  4. Je moet Windows altijd eerst installeren en dan Linux pas, doe je dit in de andere volgorde dan zal de Windows bootloader de GRUB bootloader overschrijven met de NTLDR en je zal Linux niet meer kunnen opstarten. Je kunt dit oplossen met een herstel disc, maar voor een beginner is dit geen ideale situatie. Een her-installatie van Windows kan dus negatieve gevolgen hebben voor Linux.
  5. Er is altijd een risico aan verbonden, dus kun je best altijd een backups maken van de software/gegevens op Windows om te voorkomen dat je gegevens verliest als er iets misloopt bij het instellen van een dual-boot set-up.

Voor we een dual-boot kunnen opzetten moeten we eerst de harde schijf kleiner maken, om plaats te maken voor de Linux partities.

Er zijn verschillende Gratis patition managers beschikbaar, in dit voorbeeld gebruik ik MiniTool Partition Wizard Free, maar als je een andere hebt kun je ook deze gebruiken (Gparted bijvoorbeeld).
Figuur 1. MiniTool Partition Wizard Free
MiniTool Partition Wizard Free

Start Partition Wizard

Figuur 2. Kies de harde schijf die je wil opdelen (gebruiken voor Windows en Linux)
Kies de harde schijf die je wil opdelen (gebruiken voor Windows en Linux)

Rechts-klik op deze partitie en kies Move Resize

Figuur 2. Move/Resize
Move Resize

Stel de nieuwe grootte van de Windows partitie in (deze kan niet kleine zijn dan de hoeveelheid data op deze schijf, en laat ook nog wat extra vrije ruimte, anders gaat Windows hierover foutmeldingen geven).

Figuur 2. Pas grootte van partitie aan.
Pas grootte van partitie aan.

Klik op Apply om de aanpassingen door te voeren

Figuur 2. Klik "Apply"
Klik Apply

Sluit alle programs's die nog open zijn af en klik op "Yes"

Figuur 2. Klik op "Yes"
Klik op yes

Klik op "Restart Now" om de computer te herstarten en om de aanpassingen door te voeren.

Figuur 2. Klik op "Restart Now"
Klik op "Restart Now"

Dit is je laatste kans om je nog te bedenken, druk dan op een toets voor de timer op nul staat.

Figuur 2. Wacht tot Partition Wizard opstart
Wacht tot Partition Wizard opstart

Partition Wizard begint automatisch het partitioneringsprocess.

Figuur 2. Wacht tot Partition Wizard klaar is
Wacht tot Partition Wizard klaar is.
Figuur 2. Partition Wizard is klaar.
Partition Wizard is klaar
Figuur 2. De computer start automatisch opnieuw op
De computer start automatisch opnieuw op

Ga verder met de installatie van Debian GNU/Linux : Stap 3: Installatie Starten.