MC

Midnight Commander

Mensen die vroeger (in het DOS tijdperk) met Norton Commander gewerkt hebben zullen zich deze handige file-manager nog wel herinneren. Tegenwoordig leeft dit type programma nog verder in het immens populaire Total Commander1 of FAR Manager2 voor Windows.

En natuurlijk heeft Linux ook zo'n programma voor de commandoregel genaamd Midnight Commander of mc. Midnight Commander komt op mijn systeem niet standaard geïnstalleerd dus je zal dit waarschijnlijk moeten installeren via de package-manager van jouw distributie (zie Pakketbeheerders voor meer informatie).

Het programma zelf starten we op met een simpel commando $mc

Figuur 1. Midnight Commander
Midnight Commander

Als je geen parameters opgeeft bij het opstarten zal Midnight Commander opstarten met in beide "tabs" de directory van waaruit je het hebt opgestart (in dit voorbeeld dus mijn $HOME directory).

Natuurlijk kun je ook bij het opstarten al aangeven tussen welke directories je bestanden wil kopiëren of verplaatsen. Hiervoor geef je gewoon na het commando mc de volledige paden van deze directories.

Ik ben geen grote gamer, maar 1 van mijn favoriete games voor de PC is de RPG Classic "NeverWinter Nights" en Bioware was destijds zo goed dat ze hier een Linux port van hebben gemaakt (wat men later niet heeft gedaan met NeverWinter Nights 2 , maar deze vindt ik persoonlijk ook minder goed).

De nodige bestanden die je vroeger op de site van Bioware kon downloaden zijn niet meer beschikbaar, maar gelukkig heeft Beamdog besloten om een Enhanced Edition van NWN uit te brengen (ook Baldur's Gate 1 en 2 en Planescape Torment) en deze is te koop via de website van Beamdog of GoG (Good old Games), maar ik wijk af van het onderwerp.

Wat ik maar wil zeggen is dat ik de Volledige NeverWinter Nights met DLC's heb gedownload van GoG (Ik heb deze Enhanced Edition wel eerst moeten kopen natuurlijk) en om hiervan een backup te hebben ga ik deze kopiëren naar een directory op mijn NAS:

Stap 1: Start Midnight Commando met de correcte directories open:

$mc ~/Downloads /media/NAS/Games/NeverWinterNights
Figuur 2. mc ~/Downloads /media/NAS/Games/NeverWinterNights
mc ~/Downloads /media/NAS/Games/NeverWinterNights

Stap 2: Selecteer de bestanden die je wil kopiëren of verplaatsen. (Als je alle bestanden wil kopiëren/verplaatsen kun je op '+' drukken (Shift + '+' bij BE Azerty) en bij het select venster een * ingeven. Maar omdat ik in deze directory ook nog een sub-directory heb met bestanden die niet bij nwn horen kan ik dat niet doen (ik kan dit wel doen, maar dan moet ik daarna de directory CDE verwijderen uit de selectie). Om een selectie ongedaan te maken kun je de '-' toets gebruiken en de '*' toets om een selectie om te keren.

Omdat alle bestanden die ik wil kopiëren de extensie .sh hebben kan ik dit gebruiken om deze te selecteren.
Figuur 3. Selecteer enkel .sh scripts
Selecteer enkel .sh scripts
Alle .sh bestanden zijn nu geselecteerd
Figuur 4. mc met .sh bestanden geselecteerd
mc met .sh bestanden geselecteerd

Om deze bestanden te kopieren druk je op de F5 toets of F6 om te verplaatsen of te hernoemen.

Opmerking: Rechtsonder in ieder "tab" zie het het totale aantal ruimte dat deze schijf heeft, en hoeveel ervan beschikbaar is (De opslagruimte op mijn NAS is dus 916GB waarvan nog 707GB vrij is). Dit is handig om snel te zien of er wel voldoende vrije ruimte is op de doel-locatoe.
Stap 3: Druk op F6 om de bestanden te verplaatsen:
Figuur 5. Midnight Commander bestanden verplaatsen
Midnight Commander bestanden verplaatsen
Druk op ENTER om het verplaatsen te starten
Figuur 6. Midnight Commander bestanden aan het verlaatsen
Midnight Commander bestanden aan het verlaatsen

Afhankelijk van het formaat van de bestanden, de bewerking (kopiëren of verplaatsen) en de locatie van het doel (target) kan dit snel gebeuren of héél lang duren (In mijn geval is het naar een redelijk trage NAS Server, dus ik kan ondertussen een kopje koffie gaan drinken).

... 20 minuten later ...

Ondertussen kan ik misschien wat meer vertellen over de werking van Midnight Commander. Om te schakelen tussen het linken en rechter gedeelte van midnight commander gebuik je de TAB toets en het is dus ook mogelijk om bestanden van rechts naar links te kopiëren of te verplaatsen.

Helemaal onderaan zien we welke F-toets wat doet. F5 en F6 hebben we al besproken, en de rest is gemakkelijk af te leiden.
Figuur 7. F1 : Help
F1 : Help
Figuur 8. F2 : Menu
F2 : Menu
Figuur 9. F3 : View
F3 : View

Met F3 kun je bestanden bekijken, als je dit bij een directory doet dan zal midnight commander deze directory binnen gaan.

Figuur 9. F4 : Edit
F4 : Edit

Wil je het bestand ook bewerken, dan moet je niet F3 maar F4 gebruiken; Het bestand zal geopend worden in een externe editor, in dit geval de simple Text Editor van de CDE Desktop Opgeving (gewoon om eens niet VI of EMACS te gebruiken.

F5 en F6 hebben we al gezien.

Figuur 11. F7 : Make Directory
F7 : Make Directory
Figuur 12. F8 : Delete
F8 : Delete
Figuur 13. F9 : Pull-Down Menu
F9 : Pull-Down Menu

Met de F9 toets kunnen we het pull-down menu bovenaan het scherm openen en het programma gebruiken zoals een GUI. Midnight Commander heeft veel te veel mogelijkheden om deze allemaal in dit korte artikel te bespreken dus neem gerust de tijd om deze menu's een goed te bekijken.

Tenslotte gebruiken we F10 om het programma af te sluiten.

Oplettende lezers hebben misschien al gezien dat er onderaan (net boven de F-toetsen) een prompt staat, en hier kunnen we ook commando's ingevel die dan uitgevoerd kunnen worden zonder Midnight Commander te verlaten of naar de achtergrond te verplaatsen. Zo kun je bijv i.p.v. via de F7 toets een directory aan te maken dit snel zelf doen met mkdir commandoregel.

En ondertussen zijn mijn NeverWinter Nights bestanden gekopieert naar mijn NFS backup en kan mijn ik Adventure verder gaan zetten.

Figuur 13. Midnight Commander : Verplaatsen klaar
Midnight Commander : Verplaatsen klaar

We zien nu dat er van de 707GB opslagruimte die er nog vrij was aan het begin van het kopiëren er nu nog "maar" 703GB van vrij is.

Tot zover de introductie van Midnight Commander, wil je meer weten kijk dan in de Help van het programma of zoals altijd:

Meer informatie kun je altijd terugvinden in de manpages of de infopages

Ik neem ondertussen de eerste trein naar de Forgotten Realms ;-)

PS. Voor de mensen die lever met een GUI programma werken of een alternatief zoeken voor Total Commander op Linux zijn er de volgende programma's:
  • Tux Commander
  • Krusader
  • Double Commander
  • 4 Pane3
1 Total Commander was in een vorig leven Windows Commander, maar de auteur heeft enkele jaren geleden besloten om de naam te veranderen.
2 FAR Manager is een Open Source alternatief voor Total Commander, maar werkt vanuit een Windows console en lijkt daarom sterk op Norton Commander.
3 4 Pane maakt geen gebruik van 2 maar van 4 "TABs".