FTP

File Transfer Protocol

Als je bestanden naar een server wil uploaden of juist downloaden dan kun je hiervoor het ftp protocol gebruiken.

FTP wordt tegenwoordig wel niet meer zo veel gebruikt als vroeger, maar zelf gebruik ik het nog wekelijks (om de updates voor deze site te uploaden bijvoorbeeld), maar dan wel de veiligere fstp variant (deze werkt over een ssh verbinding).

Als je bestanden wil downloaden van een ftp server die anonieme gebruikers ondersteund is het gebruik van sftp misschien niet zo belangrijk, maar houdt er zeker rekening mee dat je via een "gewone" ftp verbinding (bij het inloggen) jouw login gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) onversleuteld en dus in "plain text" naar de server stuurt.

Het is met programma's zoals tshark (of de GUI versie Wireshark) heel gemakkelijk om deze te "onderscheppen" en zo aan je login gegevens te komen. Maar gebruik van een vpn verbinding maakt het weer wat moeilijker om dit te doen.

In dit artikel gaan we een ISO installatiebestand van Debian GNU/Linuxdownloaden. Waarom Debian? Simpel, het is de distro die ik dagelijks gebruik én ik weet dat zij hun ISO bestanden via een anonieme ftp verbinding aanbieden.

Verbinding

Verbinding maken met een ftp server doen we simpelweg met het commando ftp servernaam:
Figuur 1. $ ftp cdimage.debian.org
$ ftp cdimage.debian.org

Debian heeft verschillende mirror sites verspreid over de wereld, en in mijn geval wordt ik aangeraden om de server op http://ftp.acc.umu.se te gebruiken (dit om de hoofdserver minder te belasten).

Omdat we hier met een anonieme verbinding werken moeten we als aan (gebruikersnaam) anonymous ingeven, gevolgd door een email adres (je kunt hier bijvoorbeeld me@mail.com ingeven).

Figuur 2. anonymous
anonymous
De verbinding is nu tot stand gebracht en we kunnen kijken wat deze server te bieden heeft.