FWUPDMGR

Firmware Update Manager

Beveiliging van een systeem stopt niet bij het installeren van anti-mallware software en recente software updates, maar soms moet de interne software of "firmware" van een apparaat of een onderdeel hiervan ook een update krijgen.

De meeste fabrikanten van computersystemen bieden op hun website zogenaamde patches om deze software te updaten. Helaas is het meestal een .exe pakket dat enkel via Microsoft® Windows® geïnstalleerd kan worden.

Gelukkig hebben wij Linux® gebruikers een alternatieve manier om deze updates uit te voeren (indien de fabrikant zo vriendelijk is om dit aan te bieden).

Het is mogelijk om deze updates vanuit de grafische omgeving uit te voeren, maar wij zijn een website die zich toespitst op de commandoregel en dus gaan we hier de CLI versie van deze tool bekijken.

Als je wil weten of jouw hardware ondersteund wordt door fwupdmgr kun je een kijkje nemen op de LVFS website (LVFS is Linux Vendor Firmware Service).

Het update proces is redelijk simpel:

Indien fwupdmgr niet geïnstalleerd is zal je dit natuurlijk eerst moeten doen, (sudo apt install fwupd op Debian gebaseerde systemen, of via de pakketbeheerder van jouw distributie) en start de service met sudo service fwupd start.

Stap 1: Update de lijst met beschikbare firmwares:

sudo fwupdmgr refresh
Figuur 1. $ sudo fwupdmgr refresh
$ sudo fwupdmgr refresh
Als jouw computer automatisch deze update uitvoert krijg je een melding zoals hierboven.

Stap 2: Kijk op er updates zijn:

sudo fwupdmgr get-updates
Figuur 2. sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr get-updates

In bovenstaande afbeelding zien we dat ik een Logitech Unified Receiver heb (voor een draadloze muis) waarvoor een firmare update beschikbaar is.

Stap 3: Firmware update uitvoeren:

sudo fwupdmgr update
Figuur 3. sudo fwupdmgr update
sudo fwupdmgr update
Na het bevestigen van de melding dat het apparaat tijdens de update niet kan reageren begint de update:
Figuur 4. sudo fwupdmgr update (vervolg)
sudo fwupdmgr update - vervolg

En klaar:

Figuur 5. sudo fwupdmgr update (klaar)
sudo fwupdmgr update - klaar
Het is met fwupdmgr ook mogelijk om een lijst te krijgen van alle ondersteunde hardware van jouw systeem. Hiervoor zijn er twee commando's die hetzelfde doen:
  • fwupdmge get-devices
  • fwupdmge get-topology
Figuur 6. fwupdmgr get-topology
fwupdmgr get-devices

Verder heeft fwupdmgr nog enkele andere features (zoals het downgraden naar een vorige firmware, of get blokkeren van een apparaat zodat er hiervoor geen firmware update wordt uitgevoerd).

Meer informatie kun je altijd terugvinden in de manpages of de infopages